Vi får tudet ørerne fulde med spændende historier om folk, der tager det famøse spring og starter virksomheder op fra bunden ud fra noget, der måske bare startede som en lille skæg idé ved middagsbordet.

Men hvad er iværksætteri egentlig for noget, og hvordan bliver man iværksætter?

Som ordet foreslår, så er en iværksætter en person, der sætter noget i værk. Ofte bruger man begrebet om en person, der har startet sin egen virksomhed. Man kan også kalde sådan en person for entreprenør eller selvstændig.

Hvordan får man den gode ide?

For nogle begynder vejen ind i en tilværelse som iværksætter med en idé, som bare må føres ud i livet.

Det kan være, at man kan se et hul i markedet, som ens produkt kan udfylde. Eller måske vækker ens idé bare så stor interesse, at virksomheden mere eller mindre starter sig selv.

Men det kan også være, at man går med drømme og tanker om at blive iværksætter men mangler den gode idé, som virksomheden skal baseres på.

Der er heldigvis masser af hjælp og inspiration at hente, hvis man gerne vil være iværksætter men mangler den gode idé.

Et godt sted at starte er at brainstorme – og brainstorme derudaf!

De gode idéer falder nemlig sjældent ned fra himlen.

Men hvis man bliver ved med at tænke og tænker sig godt om, kan man være så heldig, at der falder en appelsin ned i ens turban.

At udvikle et godt produkt begynder simpelthen med interessen i at udvikle et godt produkt!

Bliv uddannet som iværksætter

Det kan være en god idé at tale med andre om sine idéer og få professionel sparring, hvis man går med tanker om at starte egen virksomhed.

Der findes et hav af kurser, som er målrettet folk med iværksætterdrømme.

Hvis du er medlem af en fagforening, kan det endda være, at du kan være så heldig at finde et kursus ganske gratis gennem den.

Der er også uddannelser, som er lavet til folk, der gerne vil starte deres egne virksomheder.

Der findes eksempelvis iværksætteruddannelsen, som henvender sig til alle, der har mod på at starte deres egen virksomhed.

Hvad med det økonomiske aspekt?

For mange kan det økonomiske aspekt af iværksætterdrømmen være uoverskueligt og noget, som afholder en fra at tage springet.

Man kan da også mene, at det var nemmere i de gode gamle dage.

I 1997 valgte man at afskaffe iværksætterydelsen, som var et offentligt tilskud, som alle iværksættere kunne søge om fra staten.

I dag kan man være på supplerende dagpenge, som for en periode kan sikre et vist indtægtsniveau, mens man forsøger at stable en virksomhed på benene.

Derudover er det altid en god idé at undersøge markedet for fonde, som kan støtte ens projekt.

Afhængigt af hvilken virksomhed, man forsøger at banke på benene, kan der være forskellige oplagte muligheder.

Det er en ganske gratis og oplagt måde at få økonomisk støtte på og sikre en god opstartsfase!

Iværksætteri i Danmark

Aviserne er ikke blege for at fortælle eventyrlige historier om innovative folk, der starter deres egne virksomheder op med stor succes.

Og tv-programmer som Løvens Hule, hvor iværksættere fremlægger deres idéer for investorer, får os allesammen til at stimle sammen om fjernsynet og heppe på dansk iværksætteri.

Man kan hurtigt få det indtryk, at der er mange iværksættere i Danmark.

Virkelighedens Danmark er dog, at danskernes iværksætterlyst er langt fra det niveau, som det var oppe på i 2007, hvor antallet af iværksættere i Danmark toppede.

Ikke desto mindre er der masser af hjælp at hente i dagens Danmark, hvis man går med en lille iværksætter i maven og har brug for en håndsrækning til at føre projektet ud i livet.

Man behøver ikke at opfinde den dybe tallerken

For at kunne stable en virksomhed på benene og få en sund og god forretning ud af det, kræver det selvfølgelig, at man har udviklet et godt produkt, som der også er fremtidsperspektiver i.

Men der er altså ikke nogen, der siger, at man skal opfinde den dybe tallerken.

Hvis du går med en drøm om at blive iværksætter, er det bare at gå i gang.