For svimlende 220 millioner år siden opstod skildpadderne som art, også kaldet Testudines. Selvom de har navnet ”padde” i sig, er de ikke en padde men derimod hører de under ordenen krybdyr. De lever på alle kontinenter i verden, undtagen de polare områder, og nogle arter lever på land, mens andre lever i vandet. De er kendt for at være ekstremt tilpasningsdygtige, noget som også viser sig ved, at de nu har overlevet hele 220 millioner af år uden at uddø som art.

Skildpadder lever i alle slags klimaer som for eksempel:

  • I tropiske skove og sumpe
  • Ørkener og halvørkener
  • Søer
  • Damme
  • Floder
  • Brakvandsområder
  • Oceaner
  • Tempererede, tropiske og subtropiske klimaer

Skildpadde arter

Der findes intet mindre end 351 skildpaddearter, hvoraf nogle lever som kæledyr mens andre lever vildt i naturen. Af arter kan blandt andet nævnes sumpskildpadder, havskildpadder og gigant skildpadder.

Skildpadde skjold

Ud af alle hvirveldyr, der findes, er det kun skildpadden, der har det karakteristiske skjold. Det vejer cirka 30 % af skildpaddens totale vægt og er opbygget på forskellig måde, alt efter hvilken skildpaddeart, der er tale om. Det består af et rygskold og et bugskjold, hvis funktion er at beskytte alle de indre organer og bløddele hos skildpadden. Skjoldet består enten af noget læderagtig hud eller et hornlag, der kan have forskellig farve, alt efter hvor skildpadden lever. Deres skjold har nemlig en tendens til at antage den eller de farver, som omgivelserne har på det sted, hvor de lever.

Skildpadde terrarium

Et terrarium skal være åbent og i træfiner og med relativt høje vægge, da en skildpadde er god til at klatre. Det skal være stort, så skildpadden kan få motion og være fyldt med jord og planter som i naturen. En varmelampe er også god ligesom adgang til vand og føde.

Skildpadde til salg

Ønsker man en skildpadde, kan man købe en i en dyrehandel, der også kan give gode råd om pasning og fodring.

Hvor gammel kan en skildpadde blive?

Skildpadder er kendt for at kunne blive meget, meget gamle. Alt efter hvilken art, der er tale om, kan de blive alt fra 75 år (havskildpadder) til 100 år (sumpskildpadder) og op til 176 år (gigantskildpadder fra Galapagos)

Verdens ældste skildpadde

Skildpadder er de dyr, der lever længst og derfor er det ekstra spændende at se på, hvor lang tid, de kan leve. Verdens ældste skildpadde kender man fra Madagascar. Det var den opdagelsesrejsende Kaptajn Cook, der fik denne skildpadde i gave, mellem år 1773 og 1777. Den skulle efter sigende være blevet minimum 188 år gammel, og denne skildpadde døde først i 1965.

Verdens største skildpadde

Ikke bare den største skildpadde, men den største skildpaddeart, der er nulevende, er læderskildpadden. Den vejer op til et ton og kan blive 2,5 meter lang. Den er endda fundet flere gange i de danske farvande og derudover lever den i alle oceaner i verden.

Alligator skildpadde

Alligator skildpadden er Nordamerikas største ferskvandsskildpadde og kan veje op til 185 kg, mens det mere almindelige er cirka. 70 kg. Den ligner også en alligator i udseende og er en meget inaktiv skildpadde, der for det meste sidder helt stille med åben mund. Den sidder på bunden af søen og har en lille lyserød udvækst på tungen. Denne vrikker den med, så den ligner en lækker orm for de fisk, der svømmer forbi. Når de så prøver at spise ”ormen”, klapper Alligator skildpadden bare munden sammen og haps, så er der mad! Hvis man vil se et levende eksemplar af en Alligator skildpadde, findes de Randers Regnskov.

Skildpadde som kæledyr

Der findes en del skildpadder på verdensplan, der bliver holdt som kæledyr i terrarier. De er som regel stumme og siger ingen lyde og passer ellers sig selv. De kan godt udstøde en hvæsende lyd hvis de føler sig truet eller når hunnen skal kæmpe med andre hunner om den bedste yngleplads. De er meget sjældent aggressive, så de er perfekte som kæledyr også for mindre børn.

Hvad spiser skildpadder?

Hvad en skildpadde spiser afhænger af arten. Havskildpadder spiser for eksempel småfisk, tang, vandmænd og vandplanter, mens en kæledyrsskildpadde spiser salatblade, græs, blade og blomster fra haven. Har man en have, kan man med fordel lade skildpadden gå udenfor på græsset om sommeren og spise heraf.